BBQ

De leukste bbq workshops

Waar rook is, is vuur!

Het woord barbecue (bbq) komt uit de taal van een Caribische Indianenstam genaamd de Taino. Hun woord voor grillen op een verhoogd houten rooster kennen zij als barbacoa. Het woord verscheen voor het eerst in een logboek van een Spaanse ontdekkingsreizigers uit 1526. 

Houtskool en briketten 

Bbq op houtskool of briketten zijn een grote favoriet van buitenkoks om vele redenen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en fijnproevers hunkeren naar de rokerige, rijke smaak die houtskool en briketten geven.

Alle houtskool en briketten barbeques werken met dezelfde basistechnieken. De luchtinlaat bevindt zich aan de onderkant van de grill en wordt handmatig afgesteld. Wanneer er lucht in de grill komt, gaat deze langs de aangestoken houtskool en verlaat het via een extra ventilatieopening via de bovenkant van de grill, dit is vergelijkbaar met een houtkachel. Hoe meer lucht er in en uit de grill mag, hoe heter de grill wordt.Een van de voordelen van het kunnen aanpassen van de luchtinlaat en uitlaat is dat zodra de temperatuur stabiliseert binnen de temperatuurzone die u wilt koken, deze meestal constant en consistent blijft gedurende het bbqen

Dit is vooral gunstig bij het koken van hardere stukken vlees voor langere tijd, waardoor ze kunnen worden afgebroken tot mals vlees met zeer veel smaak. Tijdens onze workshops leer je welk vlees geschikt is voor een bbq op houtskool en welke met briketten als brandstof. 

Gas barbeques winnen enorm aan terrein de laatste jaren. Ze zijn gemakkelijk en snel op temperatuur. Gas- en propaanroosters werken allemaal op dezelfde manier, waarbij branders doorgaans warmte afgeven en op drie, vier of meer branders stoken om uw voedsel van onderaf te koken met directe of indirecte warmte.

Reden waarom de gas bbq aan populariteit wint is naast dat ze gemakkelijk in gebruik zijn er ook veel accessoire-opties beschikbaar om de kookervaring te verbeteren. Accessoires zoals zijbranders, verlichting, geïntegreerde voedselthermometers en speciale vleesverschroeiende gebieden combineren gadgets en gimmicks die de houtskool bbq niet heeft. 

Echter brandt gas erg schoon en voegt het weinig extra smaak toe in vergelijking met houtskool bbq. Niets wat een goeie bbq saus niet kan oplossen! 

Lekkere tips voor de bbq


GEBRUIK HOUT VAN FRUITBOMEN VOOR EXTRA SMAAK.

Over nuance gesproken - om de gebruikelijke smaak te veranderen, probeer fruitboomhoutsnippers aan je houtskool toe te voegen. Fruitbomen zijn mild van smaak en rijk aan sap, en hebben over het algemeen minder onzuiverheden. Week de houtsnippers minimaal een uur in water en gebruik ze in de bbq. Dit zorgt voor meer rook en smaak aan de vleesgerechten. 

Laat het vlees even staan voordat je gaat eten. 

Nadat je je vlees van de grill hebt gehaald, laat je het een paar minuten staan. Dit sluit de sappen af en voorkomt dat het vlees uitdroogt. Snijd het vlees niet totdat je klaar bent om onmiddellijk te serveren en te eten. Nog een sapbesparende tip: prik geen gaten in je vlees tijdens het barbequen. Gebruik barbecuetangen of spatels om vlees te draaien. 

©2024 BooQent Platform - Met en ontwikkeld in Breda & Maassluis.
Gebruik van deze site, als onderdeel van BooQent VOF, houdt in dat je de algemene voorwaarden accepteert en waar van toepassing de algemene voorwaarden van derde aanbieders.