De leukste barista workshops
Ben je ooit in een speciaalzaak geweest waar alle drankjes - en zelfs de maten van de kopjes - rare namen hebben? Als dat zo is, heb je waarschijnlijk al een Barista in action gezien! Een Barista is een persoon die koffiedranken op basis van Espresso maakt. Barista's zijn meestal in dienst van gespecialiseerde koffiezaakjes.
Barista is het Italiaanse woord voor barman. In Italië serveren Barista's allerlei soorten drankjes, niet alleen koffie. In de Verenigde Staten wordt de term "Barista" echter over het algemeen alleen gebruikt voor degenen die speciale koffiedranken serveren. Om barista te zijn, moet je leren hoe je veel verschillende soorten koffiedranken kunt maken. En… je moet ook een beetje artistiek zijn! De meeste speciaalzaken serveren koffiedranken op basis van Espresso. Espresso is geen bepaalde koffieboon, nee het is speciale manier van koffie te zetten.
Espresso is een bijzonder geconcentreerde vorm van koffie gemaakt door heet water en stoom onder druk te dwingen door goed geperst koffiedik. Espresso werd uitgevonden in Italië in 1884 toen Angelo Moriondo zijn eerste Espressomachine patenteerde. In vergelijking met "gewone" gezette koffie is Espresso dikker en heeft het een intensere smaak. Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan de smaak van gewone Espresso, geven anderen de voorkeur aan koffiedranken die Espresso mengen met water, melk of andere vloeistoffen.
Een Cappuccino wordt bijvoorbeeld gemaakt met een derde Espresso, een derde gestoomde melk en een derde microschuim. Microschuim is gestoomde melk die een zeer fijne laag schuim vormt wanneer het wordt gemaakt met een speciale Espressomachine. Barista's maken vaak koffie met microschuim, zodat ze speciale kunstwerken bovenop drankjes kunnen maken.
Een Latte is vergelijkbaar met een Cappuccino, behalve dat het is gemaakt met bijna gelijke delen Espresso en gestoomde melk. Afhankelijk van de voorkeur van de klant kan een Latte al dan niet ook een dun laagje microschuim hebben.
Sommige mensen denken dat Espresso extra energie levert omdat het meer cafeïne per volume-eenheid bevat dan veel andere dranken. Echter, een typische two-ounce portie ("double shot") Espresso heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als de gebruikelijke zes-ounce kopje "gewoon" gezette koffie.
Als u zich afvraagt hoe u een barista kunt worden, vraag het dan aan de medewerkers van uw lokale speciaalzaak. De meeste coffeeshops huren werknemers in en leiden hen op tot barista's in de loop van de tijd.
In sommige steden vind je soms ook 'koffiesommeliers'. Koffiesommeliers zijn professionele Barista's die speciale kennis hebben ontwikkeld over de geschiedenis van koffie, zoals soorten bonen, brand- en zetmethoden en Latte Art. Het kan jaren werk en studie vergen om Koffiesommelier te worden!